FRANK LLOYD WRİGHT

A.B.D. Wisconsin'de doğan Frank Llyod Wright, mühendislik eğitimi gördükten sonra 19 yaşında mimar olarak yetişmek üzere 1886 yılında Şikago'ya gitti. Şikago ekolü ile anılan Dankmar Adler ve Louis Sullivan'ın ofisinde çalıştı.Guaranty binası gibi önemli projelerde Sullivanla çalıştı.
''BİÇİMİ OLMAYAN İŞLEV ;İŞLEVİ OLMAYAN BİÇİM YOKTUR.'' ilkesi egemendi. İşlev ve sadelik ile tarihsel  referanslardan kurtuluş aranmaktaydı. Wright'ın mimar olarak başlıca arayışı , organik bir mimari için ideal geometrik biçimlerin ve doğada yenilenen biçimlerin  soyutlanması olmuştur. Wright'ın 1889 yılında tasarladığı kendi evi ve stüdyosu daha sonraki tek aile için konut tasarımlarda sürecek özellikler taşır. Üçüncü boyutu plandan yola çıkarak çalışmaktaydı. Wright'ın mimar olarak başlıca arayışı organik bir mimari için ideal geometrik biçimlerin ve doğada yinelenen biçimlerin ögelerin soyutlanması olmuştur. Sullivan 1893 yılında ofisinden ayrıldı ve 1896 yılında kendi ofisini kurdu.



Robie House, Frank Lloyd Wright
Chicago, ABD


Wright bu evi zengin bisiklet ve motorsiklet üreticisi Frederick C. Robie için 1910'larda yapmıştır.
Robie evi, cadde seviyesinden yatay düzlemlerle yükseltilmiş bir cephe ve aynı düzenin devamının sağlandığı alçak tavanlı iç mekanlardan oluşur. Evin mahremiyetinin sağlandığı kapalı mekanlar ile caddeye doğru bu mahremiyetin seviyesinin yavaş yavaş açık mekanlar arasında özenli bir denge kurulmuştur. 
robie house frank lloyd wright ile ilgili görsel sonucurobie house frank lloyd wright ile ilgili görsel sonucu


Yorumlar